Tuesday, August 7, 2012

Cara Buat Mi Laksa

Bahan-bahan:

  • 2 cwn tepung beras
  • 2 cwn tepung gandum
  • Sdkt tepung ubi
  • Sdkt air panas
  • Sdkt air sejuk

Cara-cara:

  1. Tuangkan sdkt air panas ke dlm tpg gandum,tpg beras & tepung ubi.Gaul sebati
  2. Kemudian campurkan air sejuk
  3. Tekan adunan dlm periuk di atas api yg berisi air mendidih. Boleh guna acuan  maruku.
  4. Bila dh terapung..maknanya dh msk.Toskan..rendam dlm air sejuk.Toskan.

10 comments:

  1. Laksa penang lain rasanya,lain cara masaknya.ada extra bahan

    ReplyDelete
  2. saya sudah coba resepi ini.memang sedap terima kasih pak

    ReplyDelete
  3. memang baguslah ilmu ilmu macam ini

    ReplyDelete
  4. pak asyik rasanya kalau di kasi lengkuas dan bayang serai

    ReplyDelete
  5. ini resepi yang saya cari.terima kasih pak mau buat sendiri biar original gitu

    ReplyDelete
  6. pak alat pembuat lakso nya yang terbuat dari kuningan itu,beli nya dimana?

    ReplyDelete
  7. terima kasih sangat pak.saya memang suka masakan laksa

    ReplyDelete
  8. Kalau dimasak sendiri, pasti sedap karena ikan dimasukkan banyak dan segar. Begitu juga bahan bahan lain.

    ReplyDelete