Bahan-bahan:
- 2 cwn tepung beras
- 2 cwn tepung gandum
- Sdkt tepung ubi
- Sdkt air panas
- Sdkt air sejuk
Cara-cara:
- Tuangkan sdkt air panas ke dlm tpg gandum,tpg beras & tepung ubi.Gaul sebati
- Kemudian campurkan air sejuk
- Tekan adunan dlm periuk di atas api yg berisi air mendidih. Boleh guna acuan maruku.
- Bila dh terapung..maknanya dh msk.Toskan..rendam dlm air sejuk.Toskan.
Laksa penang lain rasanya,lain cara masaknya.ada extra bahan
ReplyDeleteterima kasih sudah kasi resep
ReplyDeletesalam saya ni suka bangat makan laksa.
ReplyDeletesaya sudah coba resepi ini.memang sedap terima kasih pak
ReplyDeletememang baguslah ilmu ilmu macam ini
ReplyDeletepak asyik rasanya kalau di kasi lengkuas dan bayang serai
ReplyDeleteini resepi yang saya cari.terima kasih pak mau buat sendiri biar original gitu
ReplyDeletepak alat pembuat lakso nya yang terbuat dari kuningan itu,beli nya dimana?
ReplyDeleteterima kasih sangat pak.saya memang suka masakan laksa
ReplyDeleteKalau dimasak sendiri, pasti sedap karena ikan dimasukkan banyak dan segar. Begitu juga bahan bahan lain.
ReplyDelete