Bahan-bahan ( ikut suka )
* 15-20 tangkai cili padi - ikut suka kepedasan
* 3-4 ulas bawang putih
* 1 sudu besar gula pasir
* 1 sudu kecil gula merah
* 1 cawan kicap manis
* minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara
1. goreng sebentar cili dan bwg putih sehingga meletup-letup cili.
2. selepas itu angkat dan toskan biar sehingga sejuk
3. tumbuk kesemua bhn tadi termasuk gula sehingga lumat.
4. setelah lumat keluarkan msukkan ke dlm satu bekas kedap udara dan gaulkan bersama 1 cawan kicap
5. sedia untuk dihidang untuk apa jua jenis lauk
6. *sambal ini thn lama klu x masuk peti sejuk kerana bhn2nya digoreng terlebih dahulu.
Tuesday, November 30, 2010
Sambal Kicap
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 ulasan:
Post a Comment