Prosen pembuatan 'asam rong' juga sangat mudah.
Mula-mula bijigetah yang dipungut itu dijemur selama satu dua hari, kemudain kulitnya dipecahkan untuk mendapatkan isi-rongnya.
Isi rong buah getah itu selalunya dititik dan kulit kerasnya dibuang dan sekali lagi ianya dijemur untuk beberapa hari lagi.
Proses berikutnya adalah menghancurkan isi-rong berkenaan.
Secara tradisional, ianya ditumbuk sama ada menggunakan lesung tangan atau kalau dulu digunakan lesung kaki (juga dikenali dengan lesung hindik).
Isi-rong yang suddah ditumbuk (tidak terlalu hancur) tadi disimpan didalam bekas yang kedap udara supaya ianya tidak dijangkiti kulat.
Biasanya di simpan didalam 'molo' atau tempayan untuk jangkamasa beberapa bulan.
Tuesday, November 30, 2010
Proses Membuat Asam Rong
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 ulasan:
Post a Comment