Bahan-bahan:
2 cawan pisang yg telah dilenyek(pisang berangan atau yg sesuai utk buat lepat)
1 cawan tepung gandum
2 cawan kelapa parut + secubit garam)
1 keping gula kabung (4 sudu besar gula*boleh kurangkan atau lebih, bergantung pada citarasa)
3 sudu besar pati santan
Daun pisang secukupnya(layurkan, layur atas api dapur)
.
Cara penyediaaan:
1. Daun pisang yg telah dilayur, sapu dgn kain bersih, potong segiempat sama dan ketepikan.
2. Pisang yg sudah dilenyek, dicampur dgn tepung, gula, santan. Gaul rata.
3. Kalau adunana agak keras, tambahkan sedikit pati santan dan kalau lembut tambahkan tepung. adunannya mmg agak lembut sedikit. Kalau banyak tepung, nanti lepatnya keras dan kurang sedap.
4. Ambil 1 ke 2 sudu besar, letakkan atas daun pisang ratakan letak sesudu kelapa parut di tengah2 dan bungkus serta lipatkan kedua2 hujungnya. Susunkan ke dalam pengukus.
5. Panaskkan kukusan dan biarkan air mendidih. Kemudian baru kukuskan lepat selama 30 minit atau sehingga masak.
Sunday, November 14, 2010
Lepat Pisang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 ulasan:
Post a Comment