Masakkan yang sangat senang untuk disediakan, enak dimakan bersama sambal belacan ataupun sambal kicap..
Bahan-bahan:
250 g daging/tulang
1 biji bawang besar ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
1/2 inci halia ~ dihiris
2-3 biji cili api (ketuk)
1/2 incin lengkuas ~ dihiris
1 keping atau secukupnya asam keping/gelugur
1 biji tomato ~ belah 2 @ 4 (kalau suka)
Garam
Air
Cara penyediaan:
1. Masukkan daging, bawang, halia, lengkuas, cili api ke dalam periuk. Masukkan air dan rebus sehingga daging empuk.
2. Setelah daging empuk, masukkan asam keping, garam secukup rasa dan sedikit gula.
3. Setelah masakan telah secukup rasa, masukkan tomato dan bolehlah matikan api.
Sunday, November 14, 2010
Singgang Daging
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 ulasan:
Post a Comment