Bahan bahanya:
1 Ekor ikan patin (sangkar/sebarang ikan)
ikan siang dulu dan perap dulu dengan asam jawa/limau nipis nak buang baunya)
1 inci kunyit hidup di tumbuk halus
15 biji cili api di tumbuk lumat
3 keping asam keping(jika suka)
1 ikat daun kesum
2 sudu makan tempoyak
1 biji timun cina di potong dadu
garam secukup rasa
Cara caranya:
1 Ikan di bersihkan selepas di perap dengan asam jawa tadi
2 Sediakan periuk dan isi air ikut rasa (suka hati)
3 Masukan lada yg di tumbuk, kunyit dan tempoyak, asam keping
4 Masukan ikan patin, daun kesum,timun.
5.Masak hingga menggelegak.
Wednesday, December 23, 2009
Gulai Masam Ikan Patin/Sebarang ikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 ulasan:
Post a Comment