Bahan bahanya:
1/2 biji kelapa di parut dan ambil yang putih saja (kelapa jangan yg terlalu tua)
¼ kilo tepung gandum
½ sudu teh garam di masukkan kedalam 1 cawan air suam
Sedikit minyak masak
Cara membuatnya:
Tepung,kelapa dan air di gaul sehingga sebati (adaunan jangan keras iaitu lembut saja)
Perapkan dalam setengah jam
Panaskan kuali dan curahkan sedikit minyak seperti untuk mengoreng roti canai dan ambil sesenduk kecil andunan tadi lalu di letak didalam kuali yg telah panas dan leyek atau tepuk tepuk dgn belakang senduk tadi,biarkan sehingga warnanya kuning sikit kemudian barulah dibalikan
Dan balik balikanlah dua tiga kali supaya lempeng itu masak didalamnya dan rangup di luarnya.
Wednesday, December 23, 2009
Lempeng Kelapa
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 ulasan:
Post a Comment