Monday, October 12, 2009

Tat telur

Bahan Pastri/kulit:

300 g tepung gandum
1/4 camt garam
80 g mentega
50 g lemak sayuran
60-80 ml susu segar sejuk

Bahan Inti:
3 biji telur Gred A
80-100 g gula (atau ikut suka manisnya)
250 ml susu segar
1 camb tepung kastard
1 camt vanila
secubit garam

Cara membuatnya:
Gaul tepung, garam, mentega dan lemak sayuran hingga menyerupai serbuk roti. Masukkan sedikit demi sedikit susu, uli menjadi doh lembut (jangan uli lama). Bungkus dan simpan di dalam peti sejuk 15 minit. Canai setebal 4 mm dan alas tin tart yang kecil. Atur tin tart atas tin pembakar. Untuk inti, pukul telur dan gula hingga gula hampir hancur, masukkan susu segar, tepung kastard, vanila dan garam. Pukul hingga sebati. Tuangkan ke dalam kulit tat dan bakar selama 20-25 minit pada suhu 200 C.

0 ulasan:

Post a Comment