Monday, September 28, 2009

Sambal Tumis Ikan Bilis Tempoyak

Bahan:

4 papan petai kopek kulit & belah 4 (kalau suka)
secekak besar ikan bilis dibersihkan (buang kepala)
2 biji bawang besar ~ dimayang
Garam secukup rasa
1 Cawan Minyak
20 -30 biji cili padi (tumbuk)
1 cm kunyit hidup (kalau suka)
4 sudu besar tempoyak (seeloknya tempoyak yg baru)
1 cawan air (untuk bancuh dengan cili tumbuk tadi)

Cara2 Membuatnya :

1. Tumbuk cili padi & kunyit hidup hingga lumat kemudian campurkan tempoyak. Bancuh dengan 1 cawan air hingga menjadi pes yg pekat.

2. Panaskan minyak. Goreng ikan bilis dan bawang dan petai hingga separuh garing dan masukkan pes tadi.

3. Masaklah hingga petai lembut atau masak, rasakan garam jika terlalu pekat tambah sedikit air.



0 ulasan:

Post a Comment