Monday, September 7, 2009

Rendang Santan Tok Nab

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam
50 biji lada kering (kisar)
1 inci kunyit hidup (kisar)
2 inci halia (kisar)
½ inci lengkuas (kisar)
8 ulas bawang merah (kisar)
4 ulas bawang putih (kisar)
8 ulas bawang sebesar telur ayam (kisar)
Sedikit belacan
3 batang serai
4 biji/1kg santan
½ sudu besar gula pasir
½ cawan minyak kelapa
1 keping asam keping
1 helai daun kunyit (hiris halus)
Garam secukup rasa

Cara:
Tumiskan 3 helai daun pandan sehingga hampir hangus kemudian buangkan. Kemudian masukkan pula bahan yang dikisar dan juga ayam. Kacau sehingga rata, masukkan pula santan, serai dan juga 3 cawan air. Tunggu hingga mendidih dan agak kering....

0 ulasan:

Post a Comment