Biasanya nasi ulam ini, istimewanya di sediakan diwaktu bulan ramadhan khususnya dan bila-bila waktu amnya.
Bahan-Bahan:
600 gm nasi
20 gm ikan kering (ikan talang)
40 gm bawang merah
3 helai daun manai
3 helai daun serai kayu
3 helai daun kaduk
3 helai daun kesum
1/2 cawan kelapa parut (goreng di tumbuk halus jgn sampai berminyak)
½ sudu teh serbuk lada hitam
1 batang serai (diracik halus-halus)
Cara:
Bersihkan daun-daun dan hiris halus seperti bunga rampai. Bakar ikan kering dan tumbuk. Mayang bawang merah halus-halus. Ambil nasi yang sejuk. Jika ada yang berketul, pecahkan. Gaul nasi dengan semua daun-daun, serai, serbuk lada, ikan kering, kelapa goreng dan bawang. Gaul rata-rata supaya ulam tidak melekat. Jika rasa kurang masin bolehlah taburkan garam.
Tambahan:Ulam-ulam boleh ditambah jenisnya. Lebih banyak lebih sedap.
0 ulasan:
Post a Comment