Bahan-bahan :
250g tempe - hiris nipis & kecil
1/3 cawan ikan bilis tanpa kepala - dibelah-belah
1/3 cawan cili kisar - rebus cili kering kisar
1 labu kecil bawang besar purple
1 ulas bwang putih
1/4 cawan bawang goreng
garam & gula secukup rasa
sedikit air asam jawa
minyak untuk mengoreng
Cara :
1. Tumbuk/kisar bawang besar & bawang putih.
2. Panaskan minyak baru secukupnya dan goreng tempe hingga betul-betul garing. Angkat dan toskan. Goreng sampai habis.
3. Kemudian goreng ikan bilis pula sampai garing. Angkat dan toskan.
4. Dengan minyak yang sama (tinggalkan dalam 1/4 cawan) tumis bawang hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
5. Masukkan sedikit air asam jawa dan gula serta sedikit garam. Masak biar sambal benar-benar masak (kalau nampak minyak banyak sangat, sudu keluarkan sikit).
6. Kemudian masukkan tempe dan ikan bilis, kacau biar sebati. Masukkan bawang goreng dan masak guna api kecil sambil dikacau selalu hingga kering dan bunyi macam goreng kacang gituw sebab sambal ni rangup sikit.
7. Bila dah kering sepenuhnya, padamkan api dan terus balik sekali sekala hingga sambal sejuk. Biar sejuk sepenuhnya baru simpan dalam bekas/botol kedap udara.
tq ilhamdapur untuk simpanan sendiri
Friday, September 1, 2017
Sambal tempe sedap
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 ulasan:
Post a Comment