Friday, January 4, 2013

Gulai Nasi Berlauk


Bahan-bahan
2 ekor ikan tongkol/ikan kembung
1.5 cawan santan
2 cm kunyit (guna serbuk kunyit pun boleh)
2 cm lengkuas muda
3 biji cili kering
5 ulas bawang merah
Timun (dipotong serong)
Kacang panjang 
Garam


Sebelum memasak
1. Rebus ikan tongkol dengan garam dan asam keping - simpan air rebusan
2. Kisar lengkuas dan bawang merah


Cara membuatnya
1. Masak santan sehingga mendidih
2. Kemudian, masukkan bahan yang telah dikisar
3. Masukkan 2 sudu teh serbuk kunyit
4. Kacau perlahan-lahan sehingga likat dan sebati
5. Masukkan air rebusan ikan tadi (pastikan asam keping dibawa keluar)
6. Masukkan ikan  yang telah direbus
7. Masukkan timun dan kacang panjang
8. Garam secukup rasa



Sambal Nasi Berlauk


Bahan-bahannya
Cili merah 5 batang
Cili api (hijau) 5 batang
0.5cm belacan
2 biji bawang merah
5 biji limau 



Sebelum
1. Potong cili merah dan cili api kecil-kecil
2. Bakar belacan dan bawang merah


Cara membuatnya
1. Tumbuk kesemua cili, bawang dan belacan
2. Perahkan limau


0 ulasan:

Post a Comment