Bahan-bahan
2 ekor ikan tongkol/ikan kembung
1.5 cawan santan
2 cm kunyit (guna serbuk kunyit pun boleh)
2 cm lengkuas muda
3 biji cili kering
5 ulas bawang merah
Timun (dipotong serong)
Kacang panjang
Garam
Sebelum memasak
1. Rebus ikan tongkol dengan garam dan asam keping - simpan air rebusan
2. Kisar lengkuas dan bawang merah
Cara membuatnya
1. Masak santan sehingga mendidih
2. Kemudian, masukkan bahan yang telah dikisar
3. Masukkan 2 sudu teh serbuk kunyit
4. Kacau perlahan-lahan sehingga likat dan sebati
5. Masukkan air rebusan ikan tadi (pastikan asam keping dibawa keluar)
6. Masukkan ikan yang telah direbus
7. Masukkan timun dan kacang panjang
8. Garam secukup rasa
Sambal Nasi Berlauk
Bahan-bahannya
Cili merah 5 batang
Cili api (hijau) 5 batang
0.5cm belacan
2 biji bawang merah
5 biji limau
Sebelum
1. Potong cili merah dan cili api kecil-kecil
2. Bakar belacan dan bawang merah
Cara membuatnya
1. Tumbuk kesemua cili, bawang dan belacan
2. Perahkan limau
Friday, January 4, 2013
Gulai Nasi Berlauk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 ulasan:
Post a Comment