Tuesday, October 26, 2010

Lemak Putih Umbut Kelapa

BAHAN-BAHANNYA :-

1.5 kg umbut kelapa, dipotong nipis dan rendam (rebus sekejap)
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, tos dan tumbuk kasar
1 camca teh lada hitam biji, tumbuk halus
2 batang serai, dititik (tak suka serai, ganti dgn daun kunyit)
1200 ml santan cair
300 ml pati santan
2 biji bawang besar, hiris halus
4 ulas bawang putih, diketuk
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-

1. Toskan umbut tadi dan masukkan ke dalam periuk bersama2 udang kering, bawang besar, bawang putih, lada hitan dan serai. Kacau rata dan tuang santan cair. Masak hingga mendidih.

2. Perlahankan api dan masak lagi hingga umbut lembut. Tambah santan pekat, garam secukup rasa. Kacau rata dan biar mendidih perlahan untuk 2 - 3 minit lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api.

0 ulasan:

Post a Comment