Bahan-bahan:
4 ketul ikan tenggiri ~ ikan2 lain pn boleh digunakan
1 biji bawang besar ~ hiris bulat
3 ulas bawang putih ~ diketuk
1 inci halia ~ dihiris
2 biji cili besar ~ dibelah dua.
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cuka
1 1/2 camca besar taucu ~ atau secukupnya
Air ~ secukupnya
Garam ~ secukup rasa(jika perlu)
Cara penyediaan:
1. Lumurkan ikan dengan kunyit dan sedikit garam, gaul rata dan goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
2. Tinggal kan dalam 3 camca besar minyak masak, tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili hijau hingga harum, masukkan sos tiram dan juga taucu. Kacau rata dan masak hingga terbit minyak.
3. Masukkan air dan masukkan cuka.
4. Bila mendidih, masukkan ikan.
5. Bila kuah agak pekat sedikit, rasa dan jika perlu tambah sedikit garam.
Sunday, October 24, 2010
Ikan Goreng Taucu
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 ulasan:
Post a Comment