Wednesday, December 23, 2009

Sambal Tumis Petai

Bahan:

1 cawan ikan bilis
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih di tumbuk
1 cawan santan cair
lada kering di kisar
Sedikit belacan
1 biji buah keras
Sedikit gula melaka
Sedikit asam jawa
2 camca minyak masak
2 papan petai yg sudah tua

Bahan Menghias:
2 biji telur rebus ( di rebus dan belah 4)
2 cam besar ikan bilis
1/4 timun

Caranya:

Pijarkan minyak dan goreng ikan bilis hingga sedikit garing,angkat dan saringkan minyaknya, tumiskan bawang putih dan masukan lada kering yang di kisar tadi,buah pala dan masukan santan kacau dan perlahan api.Kemudian masukan belacan,garam,gula melaka,air asam jawa dan masukan ikan bilis goreng dan petai akhir sekali masukan bawang besar. Dan masaklah hingga naik minyak,angkat dan hidanglah bersama dengan nasi lemak


Untuk tambahan
Telur rebus,hirisan timun dan kacang tanah goreng.

0 ulasan:

Post a Comment