Bahan-bahannya :
- 1 ekor ayam segar
- *2 inci halia
- *4 ulas bawang putih
- sedikit garam
- Blend halia dan bawang putih
- 7 gelas air (atau agak-agak sehingga ayam tenggelam)
Cara Menyediakannya :
- Didihkan air dan bahan-bahan yang ditumbuk bersama sedikit garam
- setelah mendidih masukkan ayam dan masak selama 20 minit atau ayam separa empuk
- angkat ayam dan toskan. Air rebusan ayam ketepikan untuk di buat sup
Bahan-bahan Untuk memanggang ayam :
- *3 sudu kecil lada hitam
- *1 inci halia
- *4 ulas bawang putih
- Blend lada hitam, halia dan bawang putih.
- 50gm mentega
- Lumurkan *bahan-bahan yang di tumbuk dan mentega keseluruh bahagian ayam
- alas dulang pembakar dengan kertas minyak atau aluminium foil
- panggang dengan suhu 200'c selama lebih kurang 30 minit atau ayam keperangan
- angkat dan hidangkan!
0 ulasan:
Post a Comment