Thursday, July 26, 2012

Ayam Panggang Black Pepper

Bahan-bahannya :
  • 1 ekor ayam segar
  • *2 inci halia
  • *4 ulas bawang putih
  • sedikit garam
  • Blend halia dan bawang putih
  • 7 gelas air (atau agak-agak sehingga ayam tenggelam)
Cara Menyediakannya :
  • Didihkan air dan bahan-bahan yang ditumbuk bersama sedikit garam
  • setelah mendidih masukkan ayam dan masak selama 20 minit atau ayam separa empuk
  • angkat ayam dan toskan. Air rebusan ayam ketepikan untuk di buat sup
Bahan-bahan Untuk memanggang ayam :
  • *3 sudu kecil lada hitam
  • *1 inci halia
  • *4 ulas bawang putih
  • Blend lada hitam, halia dan bawang putih.
  • 50gm mentega
Cara memanggang Ayam :

  • Lumurkan *bahan-bahan yang di tumbuk dan mentega keseluruh bahagian ayam
  • alas dulang pembakar dengan kertas minyak atau aluminium foil
  • panggang dengan suhu 200'c selama lebih kurang 30 minit atau ayam keperangan
  • angkat dan hidangkan!

0 ulasan:

Post a Comment