Wednesday, June 6, 2012

Inti Karipap

Bahan:

*2 biji kentang yang sedang besar
* 1 ketul daging ayam, lebih kurang besar kotak rokok
* 1 ulas bawang besar
* 2 ulas bawang putih
* 1 sudu makan rempah kari
( kalau suka pedas boleh tambah cili mesin )
* 1 sudu teh gula
* 1/2 sudu teh garam
* 3 sudu minyak masak
* 1 1/2 cawan air
* 2 tangkai daun sup

Cara-cara
1. Kupas kentang, basuh dan potong dadu.
2. Ayam dibersihkan dan potong dadu.
3. Bawang dan bawang putih dikupas dan bersihkan 
dan potong dadu juga. Titik bawang putih sebelum dipotong.
4. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang putih dan
bawang merah, goreng hingga layu dan naik bau.
5. Masukkan rempah kari dan kacau hingga rempah kari
betul2 masak.
6. Masukkan isi ayam dan kacau lagi hingga isi ayam mengeras.
7.Masukkan kentang dan kacau hingga rata rempahnya.
8. Masukkan air,garam dan gula, kacau hingga rata,
dan tutup kuali, masak hingga kentang empuk.
9. Sebelum angkat taburkan daun sup yang telah dipotong,
kacau hingga rata, angkat dan sejukkan.

0 ulasan:

Post a Comment