Bahan-bahan ( Saiz loyang 30 cm )
- 4 cawan ubi kayu siap di parut dan di buang airnya ( anggaran 2 kg ubi kayu )
- 1 1/2 cawan air gula merah ( 1/2 kg gula merah dimasak dgn 2 cwn air)
- 1 cawan gula pasir
- 3 cawan santan cair
Bahagian Atas
- 4 cawan santan pekat ( 1 biji kelapa )
- 2 sudu kecil garam ( sudu kfc )
- 1 1/2 cawan tepong gandum
Cara-cara
- Panaskan kukusan.
- Ubi kayu yang telah di parut, di perah buang airnya dgn menggunakan tuala bersih.
- Masukan kedalam loyang. Masukan santan cair, air gula merah dan gula pasir. Gaul sebati.
- Kukus sehingga masak.
- Setelah masak, tekan2 seperti membuat pulut seri muka.
- Satukan santan pekat, garam dan tepong gandum, kacau sehingga sebati. JANGAN BLENDER, sebab nanti bila masak kepala dia akan pecah2. Guna pemukul telor tangan aje..
- Tapiskan adunan dan tuangkan keatas adunan ubi tadi. kukus selama 30 minit.
- Buka penutup kukusan, lap wap yang ada di permukaan kuih dengan tisu..biarkan sebentar dan tutup api..
- Sejukan..sedia untuk di makan..
0 ulasan:
Post a Comment