Resepi dari mak dulu-dulu
Bahan:
1 gantang Beras Pulut
4 biji Kelapa (guna santan pekat saja)
atau 1 kg. santan
1 genggam garam kasar.
Buluh dan daun pisang.
Cara:
1. Basuh beras pulut tak perlu rendam.
2. Siapkan santan letak garam dan kacau.
3. Masukkan daun pisang dalam buluh, mula-mula masukkan secawan santan dalam
buluh barulah masukan beras pulut. jangan penuh sangat (agak-agak), baru masukkan santan,
...biarlah santan sama paras ngan beras pulut. kalau boleh kurangkan sikit pun tak pe..kalau lebih nanti lemang jadi lembik.
4. Dah siap semua bakarlah lebih kurang 3-4 jam, jaga api, selalu alih-alihkan, supaya tidak
masak sebelah je.
*Basuh buluh sebaiknya berus dengan berus sabut atau sabut kelapa luar dalam.
*Mak dulu buat campur sekali santan dan pulut boleh gak..
Pantang larang konon-konon la...
* Jangan langkah buluh tu nanti lemang muntah.
* Masa mengisi beras dan santan jangan hentak-hentak buluh, sekadar goyang-goyang cukup
nanti lemang muntah gak.
1 genggam garam kasar.
Buluh dan daun pisang.
Cara:
1. Basuh beras pulut tak perlu rendam.
2. Siapkan santan letak garam dan kacau.
3. Masukkan daun pisang dalam buluh, mula-mula masukkan secawan santan dalam
buluh barulah masukan beras pulut. jangan penuh sangat (agak-agak), baru masukkan santan,
...biarlah santan sama paras ngan beras pulut. kalau boleh kurangkan sikit pun tak pe..kalau lebih nanti lemang jadi lembik.
4. Dah siap semua bakarlah lebih kurang 3-4 jam, jaga api, selalu alih-alihkan, supaya tidak
masak sebelah je.
*Basuh buluh sebaiknya berus dengan berus sabut atau sabut kelapa luar dalam.
*Mak dulu buat campur sekali santan dan pulut boleh gak..
Pantang larang konon-konon la...
* Jangan langkah buluh tu nanti lemang muntah.
* Masa mengisi beras dan santan jangan hentak-hentak buluh, sekadar goyang-goyang cukup
nanti lemang muntah gak.
0 ulasan:
Post a Comment