Bahan-bahan:
1 ekor ayam (ayam kampung/ayam daging biasa)
5 ulas bawang merah
15 atau lebih cili api (ikut suka)
1 inci kunyit hidup
halia
3 batang serai (dititik)
santan (dr sebiji kelapa)
3 biji kentang
Cara memasak:
1. Tumbuk cili api + kunyit hidup + halia + bawang merah selumat2nya..
2. Gaulkan bahan tumbuk tadi dgn ayam di dalam kuali berserta serai yang dititik
3. Kecutkan ayam dengan bahan2 tadi supaya mesra hingga kering airnya
4. Masukkan Kentang
5. Masukkan santan dan kacau supaya tidak terbit minyak
6. Perisakan degan garam
6. Tunggu hingga kuah menggelegak dan lepas tu bolehla ditutup apinya..
Monday, March 21, 2011
Ayam Masak Lemak Cili Api
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 ulasan:
Post a Comment