Wednesday, October 27, 2010

Burasak (Makanan Bugis)

Bahan-bahan:

Beras Wangi 1kg,
Kelapa 1 biji diparut dan ambil santannya,
garam secukup rasa.
Tali rafia (untuk mengikat)
Gunting

Bahan pembungkus :
Daun pisang (daun yg lebar potong anggaran 12in x 8in),

Cara:

1 Masak seperti nasi lemak biasa, dgn santan, sedikit garam, dan air. Nasi keras sedikit pun tak pe.

2. Setelah nasi sejuk , senduk sedikit letak atas daun pisang. Lipat nasi macam lipat kuih lepat pisang, urut2 atas bungkusan bagi nasi leper dan padat. Jgn nipis sgt atau tebal sgt.... yang sedang2 saja...kalau boleh guna 2 helai daun pisang setiap bungkus...

3. Ambil 2 biji burasak, bungkus ikut bentuk burasak yg bertingkat tu dan lipat kiri kanan, baru ikat dgn tali rafia.

4. Rebus 3-4 jam, angkat dan tos macam ketupat. Buka tali dan buangkan daun pisang.

Selamat mencuba....

0 ulasan:

Post a Comment