Bahan:
5-6 ekor ikan patin sungai (potong kecil)
kunyit hidup tua sebesar ibu jari
segenggam cili padi (anggaran 21 biji...biar ganjil baru sedap...resepi ni memang jenis pedas)
2 genggam asam rom yg dah ditumbuk
10-12 helai daun kesum
5-6 keping asam keping
Sayuran - boleh guna pucuk paku hijau/terung cina
Cara memasak:
1. ikan cuci bersih2....perahkan air asam limau nipis utk buang hanyir
2. tumbuk cili padi, kunyit dan garam dlm lesung batu
3. masukkan asam rong dan tumbuk lagi tapi jgn sampai asam tu terlalu hancur
4. bahan2 yg dah ditumbuk ni masukkan ke dlm periuk
5. tambah 3 cawan air dan gaulkan dgn bahan yg ditumbuk
6. masukkan daun kesum dan asam keping
7. masukkan ikan dan akhir sekali masukkan sayur
8. Biar mendidih, biar kuah agak pekat sikit, bolehlah disesuaikan rasa
Tuesday, October 27, 2009
Gulai Asam Rong pahang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 ulasan:
Post a Comment