Wednesday, September 16, 2009

Sambal Ikan Bilis Nasi Lemak

SAMBAL BILIS NASI LEMAK

250 g ikan bilis, dibersihkan
1 camb asam jawa + 250 ml air
4 camb gula merah/melaka
1 camt gula pasir
60 ml sos tomato }
60 ml sos cili } bahan A
150 ml air }
350 ml air
2 labu bawang besar, dihiris bulat
100ml minyak
1-2 camt garam

Kisar halus
20-25 cili kering*, digunting & rendam
2 labu bawang besar
8 biji bawang merah
6 ulas bawang putih

Cara
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi dan naik minyak.
2. Masukkan air asam jawa, kacau tanpa henti atas api sederhana hingga mendidih. Bubuh 1 camt garam dan gula merah dan gula pasir.
3. Perlahankan api, renihkan selama 15-20 min atau hingga terbit minyak. Tuangkan 350 ml air dan masak lagi atas api sederhana perlahan hingga terbit minyak.
4. Campurkan A, kacau hingga naik minyak sekali lagi. Bubuh ikan bilis dan bawang, kacau sekali sekala. Bila elok pekatnya, rasa dan tambah garam jika perlu kemudian angkat.

*Ikut suka pedasnya (bergantung pada jenis cili kering). Jika guna pes cili atau cili boh, gunakan 3-4 camb. Oleh kerana sambal ini dimasak lama, ia tahan 2 hari dan tidak mudah basi.

0 ulasan:

Post a Comment