Wednesday, August 5, 2009

Laksam

Bahan-bahan :

3 cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4 cwn air suam


bahan kuah:

Ikan(direbus,dibuang tulang
Sdkt halia
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg merah/besar
Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
Santan
Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula


Bahan ulam:

timun, kcg panjang, taugeh, daun kesum(dipotong halus)

cili:

cili merah
belacan
garam
limau


Cara-cara :

Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan.
Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat.
Ambil sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk.
Kukus sampai masak.
Bila dah masak, keluarkan.

Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

Untuk kuah:

kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam.
Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain.
Masak sehingga agak pekat.

Untuk cili:
cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau

0 ulasan:

Post a Comment