Bahan-bahan :
3 cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4 cwn air suam
bahan kuah:
Ikan(direbus,dibuang tulang
Sdkt halia
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg merah/besar
Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
Santan
Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula
Bahan ulam:
timun, kcg panjang, taugeh, daun kesum(dipotong halus)
cili:
cili merah
belacan
garam
limau
Cara-cara :
Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan.
Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat.
Ambil sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk.
Kukus sampai masak.
Bila dah masak, keluarkan.
Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik.
Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
Untuk kuah:
kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam.
Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain.
Masak sehingga agak pekat.
Untuk cili:
cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
Wednesday, August 5, 2009
Laksam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 ulasan:
Post a Comment