Tuesday, August 4, 2009

Apam gandum

Bahan-Bahan:

3 cawan tepung gandum
11/4 cawan tepung beras
1 cawan gula merah+1 cawan air
5 sudu gula pasir
1 sudu makan yis segera(mauripan)= 1 cawan air
1 cawan air
kelapa parut putih = sedikit garam.


Cara-cara :

masakkan 1 cawan air bersama gula merah dan 5 sudu gula pasir dan sejukan.
satukan tepung gandum dan tepung beras di dalam 1 bekas .
masukkan 1 cawan air biasa,+1 cawan air yang di rendam dengan yis dan 1 cawan air gula tadi ke dalam adunan tepung.so semua sekali kita gunakan 3 cawan air le...
kacau hingga sebati...boleh gunakan mixer sekejap supaya adunan betul-betul sebati dan tidak berketul-ketul.


biarkan adunan lebih kurang 20 minit @hingga adunan naik sekali ganda..biasanya guna yis segera ni sat je..kukus dalam loyang 10 inci lebih kurang 20 -30 minit.
boleh dimakan dengan kelapa parut putih...

0 ulasan:

Post a Comment