Friday, July 31, 2009

Rendang kelempung


Bahan-bahan:

2 kg kelempung
1/2 kg tulang
1/2 kg hati
1/2 kg daging [potong sebesar 3 inci]
4kg santan pekat + (air sampai empuk)
2 cawan kerisik
sekeping gula kabung
1 cawan asam jawa (adabi)

1 bungkus sedang rempah kari daging
sebotol besar kicap pekat manis
2kg minyak untuk menumis
sedikit garam

cili kering (4 senduk yg dah blend)
cili api (1 senduk yg dah blend)
bawang merah/ besar (6 genggam yg dah hiris)

bawang putih (4 genggam yg dah hiris)
halia (3 senduk yg dah blend)
5 batang serai
lengkuas (3 senduk yg dah blend)

kunyit (1 senduk yg dah blend)

Bahan tumis:

kulit kayu manis
pelaga
bunga lawang
cengkih
daun limau purut dan daun kunyit

Cara membuat:

Masukkan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis, masukkan bawang merah dan bawang putih sampai garing, masukkan cili, masukan daging, santan dan semua sekali, kacau hingga kering....lebihkurang 4 jam.

0 ulasan:

Post a Comment